MUn satellite is a tangent circle externally
-
Aryan Desai dernière édition par Aryan Desai
MUn satellite is a circle tangent externally to the circumscribed circle of the obtuse triangle ∆ABC. A satellite is inscribed in each of the CAB, ABC and BCA angles. Show that the 6 points resulting from the circle-radius tangence reside on a hyperbole. (A circle is written in the XYZ angle if it is tangent to the YX and YZ rays.)
My try$A_B=\mathrm{Bar}\left[\begin{array}{cc} A&B\-t_\alpha & t_\alpha + t_\gamma\end{array}\right]\ \ ;\ \ A_C=\mathrm{Bar}\left[\begin{array}{cc} A&C\-t_\alpha & t_\alpha + t_\beta\end{array}\right]\ \ ;\ \ B_A=\mathrm{Bar}\left[\begin{array}{cc} A&B\t_\beta + t_\gamma & -t_\beta\end{array}\right]\ \ ;\ \ \cdots$ with tα=tan(α/2) ; tβ=tan(β/2) ; tγ=tan(γ/2)t_\alpha = \tan(\alpha/2)\ ;\ t_\beta = \tan(\beta/2)\ ;\ t_\gamma = \tan(\gamma/2)tα=tan(α/2) ; tβ=tan(β/2) ; tγ=tan(γ/2)
\And the 6 points are actually on the same conical (of a relatively simple barycentric equation) of which I have not yet looked at in detail the characteristics according to the angles.
-
Aryan Desai dernière édition par Aryan Desai
je ne sais pas pourquoi mais je n'arrive pas à résoudre ce problème(latex error)
-
WWilmat dernière édition par
Bonjour,
n'aurais-tu pas eu une réponse ici https://www.maths-forum.com/enigmes/probleme-difficile-t282942.html#p1573240
-
Aryan Desai dernière édition par
non, et je poste des problèmes pour m'amuser
-
mtschoon dernière édition par
-
WWilmat dernière édition par
@Aryan-Desai a dit dans MUn satellite is a tangent circle externally :
non, et je poste des problèmes pour m'amuser
c'est quand même bizarre que le post contient la même syntaxe; voir aussi ici https://les-mathematiques.net/vanilla/discussion/2337420/mun-satellite-est-un-cercle.
Je subodore que tu changes de pseudo uniquement
-
Aryan Desai dernière édition par
Yeah it’s me on both forums
-
mtschoon dernière édition par mtschoon
@Aryan-Desai a dit dans MUn satellite is a tangent circle externally :
non, et je poste des problèmes pour m'amuser
@Aryan-Desai a dit dans MUn satellite is a tangent circle externally :
Yeah it’s me on both forums
! ! ! ! ! ! !
La modération jugera...